Hagyományőrzés EKE-módra

A tábor ideje alatt külön hagyományőrző, kapcsolatépítő programot szervezünk, amely során úgy az erdélyi, mint az anyaországi gyerekek és fiatalok megismerik Marosszék és főként Sóvidék hagyományait, történelmi-, kulturális-, természeti örökségét és legérdekesebb látnivalóit.

A szállás a Patakmajor kempingben lesz, a programok a tábor keretén belül zajlanak, tehát a résztvevők táborlakók kell legyenek. Jelentkezni a tábori regisztráción kell.

A programok minél hatékonyabb lebonyolítása érdekében 3 csoportra lesznek osztva a jelentkezők, mindhárom túranapon, mindhárom csoportnak lesz más-más aktivitása.

2019. július 30., kedd – érkezés, szállások elfoglalása, vacsora, ismerkedés illetve a három csoport kialakítása.

2019. július 31. – augusztus 2.:

  • Hadtörténeti túra és nyílt történelemóra a Bekecsen Benkő József történésszel (Marosvásárhelyi Magyar Királyi 23. Határvadász-Zászlóalj Hagyományőrző csoport), útvonal: Szováta, Sóvárad, Farkas-tető, Nyárádselye, Bekecs-tető, Körtvélyes-mező, I. Világháborús emlékmű, Szováta, majd visszaérkezve a táborba, a korabeli katonai egyenruhák és felszerelések kiállítása a Nagy sátorban. https://vt.ekemvh.ro/tura/9-bekecs-hadtorteneti-tura/

  • Legendák-túra a Rapsonné-várához, ismerkedés a székely mondavilággal majd a parajdi Áprily emlékházhoz és Só-szorosba. A visszaérkezés után néptáncoktatás, közösségépítő és személyiségfejlesztő aktivitások a táborban. https://vt.ekemvh.ro/tura/12-aprily-lajos-tura/

  • Korond meglátogatása Pál Zoltán helyi földrajztanár vezetésével: Aragonit múzeum, Csigadomb, ismerkedés a népi mesterségekkel: fazekas, takács, taplász, méhész. https://vt.ekemvh.ro/tura/17-csaladi-tura-korondra/ Korondról szekeres kirándulás Pálpatakára és Fenyőkútra Tófalvi Tivadar lovasgazda fogataival. A táborba visszaérkezve: népi játékok tanulása, kézműves foglalkozások: nemezelés, gyöngyfűzés, horgolás, ostorfonás, fafaragás, bútorfestés, agyagozás.

2019. augusztus 3., szombat
Bartos Olga: Csuhé-csodák – szentdemeteri fonott termékek bemutatása
• Ismerkedés a magyar harcművészetekkel a Marosszéki Íjász Egyesület bemutatásában
• a hangulathoz a Tűzvarázs hagyomány-őrző zenecsoport járul hozzá